SILA TUNGGU SEBENTAR


PLEASE WAIT A MOMENT


 
   
   
 
Login
Username
Password
 

New Registration
Click here To Register

LinkCalendar
<< || >> August - 2018
MoTuWeTh FrSaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Contact Us
Please call us during office hours only. Otherwise, please email to um_perolehan[at]um.edu.my
Monday - Thursday :
8.30am - 1.00pm &
2.00pm - 5.30pm
Friday :
8.30am - 12.00pm &
2.45pm - 5.30pm
(Malaysian Time, GMT +8.00) 

Pengumuman  


PEMALSUAN DOKUMEN PEROLEHAN/TENDER UNIVERSITI MALAYA (UM)
Universiti Malaya (UM) sekeras-kerasnya menafikan Dokumen Perolehan/ Tender yang didakwa telah dikeluarkan/ ditawarkan oleh UM yang menggunakan Kepala Surat (Letterhead) UM serta ditandatangan oleh seorang penama “Prof. Madya Dr. Farishal Abdul Kadir”.

Pihak UM dengan ini menegaskan bahawa tiada penama di atas berkhidmat di UM dan kami juga tidak pernah melantik mana-mana syarikat atau individu sebagai orang tengah (proxy) untuk sebarang projek perolehan/tender UM.

Sekiranya mana-mana pihak ada menerima apa-apa dokumen perolehan/tender bagi apa-apa projek khususnya projek pembangunan dan naik taraf di UM terutamanya jika ianya ditandatangan oleh penama seperti di atas, mohon membuat semakan lanjut dengan memajukan aduan/pertanyaan kepada corporate@um.edu.my atau boleh menghubungi talian seperti yang tertera di bawah:

Pejabat Komunikasi Korporat (CCO)
Aras L, Bangunan Canseleri
Universiti Malaya
50603 Kuala Lumpur
Tel: 03-7967 3238 Faks: 03-7956 0027

Seterusnya, pihak UM juga menasihatkan agar mana-mana pihak atau individu yang menjadi mangsa bagi penipuan seperti ini untuk membuat laporan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

UM ingin menegaskan bahawa pihak UM tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pihak sekiranya mereka didapati menggunakan nama dan logo UM tanpa kebenaran dan akan mengambil tindakan sewajarnya termasuk tindakan undang-undang.

Sekian, Terima kasih.
 
NOTIS PEMBERITAHUAN SYARAT MENGHADIRI LAWATAN TAPAK BAGI SEBUTHARGA/TENDER UNIVERSITI MALAYA
Adalah dimaklumkan bahawa berdasarkan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia; PK2.1 KAEDAH PEROLEHAN KERAJAAN, Perkara 7(vi)(c) dan Perkara 8 (iii)(c)(6) telah menetapkan bahawa:

Hanya penama di dalam Perakuan Pendaftaran Kontraktor (PPK), Sijil Perolehan Kerja Kerajaan (SPKK), PUKONSA, UPKJ atau bagi pembekal yang berdaftar dengan Kementerian Kewangan hanya penama di Sijil Akuan Pendaftaran Syarikat sahaja yang boleh menghadiri lawatan tapak atau taklimat sebut harga/ tender dan TIDAK BOLEH mewakilkan pegawai selain daripada penama yang dibenarkan dalam sijil.

Sehubungan itu, pihak tuan/puan adalah diminta untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan berkenaan dan kontraktor/pembekal yang gagal memenuhi syarat yang ditetapkan tersebut TIDAK DIBENARKAN untuk menyertai mana-mana lawatan tapak yang diadakan.

Sila bawa bersama sijil berkaitan serta Kad Pengenalan semasa sesi lawatan tapak/ taklimat sebut harga/ tender untuk tujuan pengesahan.
 
NOTIS PEMBERITAHUAN PELAKSANAAN CUKAI JUALAN & PERKHIDMATAN (SST).
Seperti tuan/ puan sedia maklum, Cukai Barang & Perkhidmatan (CBP)/ Goods & Services Tax (GST) telah dimansuhkan dan digantikan dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) berkuatkuasa mulai 1 September 2018.

Selaras dengan peralihan GST kepada SST, pihak Universiti Malaya (UM) telah menetapkan tarikh akhir untuk mengemukakan tuntutan GST adalah pada 31 Disember 2018. Sehubungan itu, pihak tuan/puan hendaklah mengemukakan inbois beserta GST selewatnya pada 30 November 2018 bagi membolehkan bayaran dibuat sebelum 31 Disember 2018. Sebarang inbois beserta GST selepas tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan.

Bagi tawaran pembekalan/ perkhidmatan/ kerja mulai 1 September 2018, tuan/ puan perlu memastikan jumlah harga tawaran yang dikemaskini dalam sistem adalah termasuk jumlah SST sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi pihak Bahagian Pengurusan Dana & Kawalan Kredit Jabatan Bendahari melalui emel bursar_endowtax@um.edu.my.
 
NOTIS PEMBERITAHUAN PENDAFTARAN/ PENGAKTIFAN AKAUN PEMBEKAL DALAM NEGARA MULAI 1 SEPTEMBER 2018.
Seperti tuan/ puan sedia maklum, Cukai Barang & Perkhidmatan (CBP)/ Goods & Services Tax (GST) telah dimansuhkan dan digantikan dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) berkuatkuasa mulai 1 September 2018.

Walaubagaimanapun, Universiti Malaya (UM) adalah tidak tertakluk untuk mendaftar sebagai organisasi yang memberi perkhidmatan bercukai di bawah Akta Cukai Perkhidmatan 2018 dan tidak akan mengenakan SST ke atas perkhidmatan yang diberikan mulai tarikh tersebut.

Sehubungan itu, bermula 1 September 2018, kadar yuran pendaftaran/ pengaktifan akaun pembekal kekal RM100.00 setahun. Manakala bagi langganan SMS, bayaran adalah kekal RM100.00 untuk 500 SMS.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi pihak Pusat Teknologi Maklumat (PTM) melalui emel um_perolehan@um.edu.my.
 
KAEDAH PEMBAYARAN BAGI PENGAKTIFAN VENDOR
Terdapat tiga(3) kaedah pembayaran iaitu: 1. Pembayaran melalui kad kredit secara online (Pengaktifan akan dilakukan serta merta) 2. Pembayaran melalui kaunter bank, bank deraf, kiriman wang atau Wang Pos atas nama Bendahari Universiti Malaya3. Pembayaran melalui perbankan internet atas nama Bendahari Universiti Malaya CIMB, No Akaun: 8001279998Bagi kaedah (2) dan (3) , pengaktifan akan dilakukan setelah Bahagian Perolehan dan Pembanganan menerima pengesahan bayaran. Sila kemukakan bukti pembayaran ke  unit_perolehan@um.edu.my untuk tindakan pihak kami selanjutnya.Terima kasih.
 NOTIS PENGEMASKINIAN MAKLUMAT BANK BAGI TUJUAN BAYARAN

Tuan/Puan,

Dimaklumkan bahawa pihak UM akan melaksanakan semakan data nama syarikat, nombor akaun bank dan nombor pendaftaran syarikat adalah tepat sebelum bayaran dibuat oleh pihak Bank.

Tuan/puan diminta untuk memastikan maklumat di bawah yang didaftarkan di bank adalah selaras dengan maklumat yang didaftarkan dengan UM, bagi mengelakkan kegagalan dalam urusan pembayaran:
i. Nama Syarikat
ii. Nombor Akaun bank dan
iii. Nombor Pendaftaran Syarikat.

Sekiranya terdapat perbezaan data, sila layari laman web vendor untuk pengemaskinian data.

Kerjasama pihak tuan/puan dalam perkara ini amat dihargai.
Terima kasih.

Jabatan Bendahari,
Universiti Malaya,
30 Ogos 2016.Hakcipta Terpelihara 2010 - 2019
Bahagian Inovasi dan Komersialisasi, Pusat Teknologi Maklumat,Universiti Malaya.
Privacy Policy | Site Credits | Disclaimer | Security Policy